Wednesday, January 2, 2019

Cum va evolua salariul minim in urmatorii sase ani

                      https://www.zf.ro/prima-pagina/cum-va-evolua-salariul-minim-in-urmatorii-sase-ani-3176436                     Începând cu anul 2000, timp de 16 ani, cuantumul salariului minim brut pe ţară în România a avut un trend ascendent, în fiecare an înregistrându-se creşteri ale acestuia, în multe cazuri chiar şi în două tranşe anuale.
Codul Muncii este cel care aduce informaţii în ceea ce priveşte stabilirea valorii salariului minim pe economie.
Astfel, art. 164 din Codul Muncii precizează că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore  zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

La alin. 2), Codul Muncii aduce precizări conform cărora “angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară”.
Altfel spus , conform aceluiaşi mai sus amintit articol, angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

No comments:

Post a Comment